Southern Housing Group

Cladding Replacement at St Lawrence House

the project

Faithorn Farrell Timms were appointed by Southern Housing Group to act as the Principal Designer for the removal of a non-compliant ACM Rainscreen cladding system and replacement with a Building Regulations compliant system at St Lawrence House, Reading.  The building is formed of concrete and steel frame and comprises a commercial unit at ground floor level with eight floors of residential accommodation above.

our role

In addition to our role as Principal Designer, we were appointed to review the Construction Phase Plan and Risk & Method statements, advising our client on their suitability. Working closely with the Project Manager, our Principal Designer team attended monthly progress meetings and undertook site inspections on behalf of our client for the duration of the works to ensure compliance with statutory Health & Safety Legislation and to comply with the legal requirements of the Construction (Design and Management) Regulations 2015.

FFT were also appointed to provide Contract Administration services and to identify the materials and products used within the full external wall construction of the building and assess and report on their compliance against current Building Regulations requirements.

the challenges

  • Residents of the building were to remain in full occupation for the duration of the contract period and the site itself was extremely tight, with the building flanked on either side by a Church and a 14-storey commercial office building. Historical remains of stone arches which were part of Abbey Mill, built in the 12th century, are situated immediately to the rear of the building which span the adjacent Holy Brook stream.
  • An unknown material was identified and had to be tested however, it was confirmed not to be an asbestos containing material.
  • The works were delayed due to there being an insufficient number of 4m alucobond panels on site to complete the project and the new panels delivered to site were damaged.

the solution

Due to delays, FFT extended the F10 Notification in good time and monitored the progress of the works on a regular basis to ensure the F10 Notification remained valid. Prior to works commencing, we ensured there were sufficient control measures in place to segregate the works from the residents of the building as well as measures to prevent unauthorised personnel accessing the scaffold. We also ensured consideration was given to the methodology of the works to reduce the impact it would have on the residents throughout the duration of the works.