ENGIE Regeneration Ltd/ Enfield Council

Ground Source Heat Pumps, Window Installation & EWI Works

the project

Faithorn Farrell Timms was appointed by Engie Regeneration Ltd in July 2017 to act as the Principal Designer for the delivery of England’s largest shared ground source heat pump system, servicing eight blocks of flats across two estates; Channel Islands and Kettering Road, Enfield.  The buildings were large high-rise tower blocks, believed to have been built in the 1950’s.  The works comprised;

  • Ground source heat pump installation
  • External wall insulation works (EWI) in two selected blocks
  • Electrical and mechanical works
  • TOR coating to balconies
  • Asbestos testing
  • An upgrade to Sky Q Systems

our role

In addition to our role as Principal Designer, we were appointed to review the Construction Phase Plan and the Risk & Method statements, advising our client on their suitability.  Working closely with the Senior Site Manager, our Principal Designer team also undertook regular site inspections on behalf of our client throughout the duration of the works and produced detailed reports to ensure compliance with statutory Health and Safety Legislation and to comply with the legal requirements of the Construction (Design and Management) Regulations 2015.

Throughout the Construction Phase, we remained vigilant to ensure that high-risk works had sufficient Risk Assessments and Method Statements and that any alterations to the Design were reviewed. During our inspections, we collated information relevant for inclusion within the health and safety file to ensure a smooth and quick turnaround once the construction phase concluded.

the challenges

  • The blocks remained occupied throughout the construction works.
  • The works were delayed due to design issues, issues with the original fixings for the cladding which were not secured to the side of the building and a detail issue on the balcony edge as well as remedial works to a curtain wall replacement panel.  These issues delayed the project by several months.

the solution

Due to the delays, FFT extended the F10 Notification in good time and monitored the progress of the works on a regular basis to ensure the F10 Notification remained valid. Due to the nature of the works and levels of noise produced from the activities undertaken, specifically the EWI installation, a respite area was provided for the residents with facilities including a sofa, table and chairs, radio and tea/coffee making facilities. In order to rectify the detail issue on the balcony edges, concrete upstands were built and concrete was cut at the windows to allow for the EWI installation.