Gateway Housing Association

Replacement and Remedial Works at Constant House & Holmsdale House

the project

Faithorn Farrell Timms were appointed by Gateway Housing Association to undertake a detailed building survey, prepare the specification and provide full Contract Administration and procurement services for essential replacement and remedial works to Constant House and Holmsdale House in London.

The properties comprise of two six-storey, purpose-built residential blocks constructed circa 1937 with a shared residential car park. The contracted works comprised of external repairs and redecoration to include window replacement works, replacement of communal walkway coverings, replacement of resident’s balcony floor coverings and replacement of existing flat entrance doors.

The estate had an existing community centre situated to the rear of Holmsdale House which was an integral part of the estate community. The space being used was not deemed sufficient in size to fully accommodate the need of the residents and so the decision was made to not only revamp the space but to extend into the neighbouring space that was previously privately rented. The residents are extremely happy with the improved community Centre.

our role

We managed the project from inception to completion, initially confirming our client’s brief, carrying out a condition survey, providing a feasibility appraisal of the remedial works and submitting a planning application for window replacements.

We produced the specification documents, including the preliminaries and schedule of works and managed the tender process. We ensured compliance with all the statutory and regulatory requirements in respect of the works was met and monitored and carried out the role of contract administrator throughout the entirety of the contract.

A specialist roofing contractor was enlisted to assist with the design, installation and inspection of the communal walkways and balcony floor coverings.

the challenges

  • The communal floor coverings had to be carried out whilst residents were in situ and therefore had to be managed and monitored prudently.
  • Managing resident queries and limiting disruption to the residents.

the solution

We ensured that the residents were given sufficient notice of the works, the materials used were fast curing and installed by competent operatives.  We carried out precise project management of this element of the works.

The communal walkway coverings were installed efficiently and to a quality standard while causing the residents minimal disruption.  FFT and the contractor had an open and friendly relationship with the residents which ensured any issues would be resolved quickly and efficiently.

added value

The refurbishment and extension of the existing community room space adds a significant amount of value to the residents and young people in the community.